w

Sprytni Włosi – zobacz, jak wydają zamówienia na wynos

Florentczycy postanowili wykorzystać dawne rozwiązania architektoniczne do nowych reguł sprzedaży. Teraz w stolicy Toskanii zamówienia na wynos można odbierać przez tzw. florenckie okienka. Liczą one ok. 35 centymetrów. W XVIII wieku służyły do bezdotykowej sprzedaży wina. Jak dziś się je wykorzystuje?

Dziurka do wina – ciekawy wynalazek Włochów

Buchette del Vino, czyli dziurka od wina to otwór w kamiennych murach włoskich budynków. Wykonywany był on na wysokości 1-1,5 metra, najczęściej niedaleko głównych drzwi wejściowych do budynku. Buchette del Vino była standardem we włoskim budownictwie XVIII wieku. Z czasem jednak o niej zapomniano i w ostatnich latach dziurkę albo zamurowywano, albo gromadzono w niej śmieci.
Teraz budynki, które nadal nią dysponują, postanowiły przywrócić do życia dawny zwyczaj. M.in. w budynku zlokalizowanym w sąsiedztwie placu Santo Spirito Buchette del Vino została wykorzystana do przekazywania słodkości zamówionych na wynos.

Polub Ciekawe.pl na Facebooku     

View this post on Instagram

Gelato Vivoli dalla nostra Buchetta del Vino! 🍨🥰 Vi ricordiamo di prenotare la vostra coppetta e contenitore d’asporto al numero whatsapp 342 6928137 (numero attivo 24h 7/7), o tramite chiamata allo 055292334 (dal martedì alla domenica). Inoltre vi raccomandiamo di mantenere la distanza stabilita dal decreto. • • • #Vivoli #gelato #tradizione #forzaitalia #goodvibes #iorestoacasa #andràtuttobene #firenze #insieme #celafaremo #staystrong #italy #instagood #foodies #instatravel #tourism #tourist #igtravel #foodblogger #gelateriavivoli #icecream #travelblogger #travel #travelphotography #good #delicious #sweet #dessert #delivery #buchette

A post shared by Vivoli Gelateria (@vivoli_il_gelato) on

Polub Ciekawe.pl na Facebooku     

Nowy sposób wydawania zamówień na wynos

To, jak to się odbywa w praktyce, wyjaśniła Giulia Vivioli, prowadząca tradycyjną lodziarnię we Florencji. W wywiadzie dla lokalnej prasy powiedziała: „przez „Buchettę del Vino” przekazujemy wszystkie produkty, które klienci zamawiają u nas telefonicznie lub przez portale społecznościowe. W ten sposób nie mamy z nimi żadnego kontaktu fizycznego i zachowujemy dystans”. Dodaje też, że: „nasza „Buchette” to prawdopodobnie jedyna, która funkcjonuje do dziś. Mój dziadek Piero Vivoli w latach 80. ożywił ją, żeby móc obsługiwać spóźnialskich żarłoków, klientów po północy, kiedy my czyściliśmy już lokal za zamkniętymi drzwiami.”

Klasyk florenckiej architektury

Buchette del Vino to tradycyjny element florenckiej architektury. Obecnie tzw. dziurki do wina zachowały się głównie w centrum miasta. Jest ich ponad 140 – większość jest nieużywana. Wywodzą się one z końca XVII wieku. Wtedy to zamożne włoskie rodziny posiadające własne winnice mogły po winobraniu sprzedawać własne wino w detalu. Chroniło to przed płaceniem państwu cła. Oprócz wina przez Buchette del Vino włoscy magnaci rzucali też biednym jedzenie i jałmużnę. Rozwiązanie to chroniło ich przed wychodzeniem na niekoniecznie czyste ulice i kontaktem z biedotą.

Źródło: La Repubblica/ TVN24

Wszystkie części Harrego Pottera już na Netflix! Obejrzysz?

Wspieramy pszczoły. Milion kwiatów i pszczeli profil na Instagramie